ONS VERHAAL

Borian Bakery is op geen enkel vlak een dertien-in-een-dozijnbedrijf. Zelfs de ontstaansgeschiedenis is een verhaal apart.

Arne van de Graaff, een ervaren ondernemer uit Deventer, was met zijn echtgenote in Hongarije om hun adoptiezonen voor de eerste keer in de armen te sluiten. Op een festival in Hongarije, nota bene op De Dag van het Kind, stonden zeker vijftig mensen te wachten voor een omgebouwde caravan. Arne dacht gelijk: wat ze hier maken, dat kan niet anders dan heel lekker zijn. Hij schoof aan, proefde zijn eerste lángos en was meteen verkocht. Lángos kent in Hongarije als all-time favorite dezelfde populaire status als een frietje mayo in Nederland.

Om meerdere redenen besloot hij dit platbrood in Nederland te introduceren. In de eerste plaats omdat lángos dusdanig smaakvol en speciaal is dat dit streetfood een verrijking is voor het culinaire aanbod in Nederland. Voor zijn kinderen wilde hij met eigen lángos de herinnering aan hun moederland levend houden.

Samen met een meesterbakker in Nederland ontwikkelde hij vervolgens een gistdeeg die leidt tot een platbrood met exact dezelfde smaak en structuur als Arne’s eerste lángos in Hongarije. Met dat verschil dat dit gistdeeg niet in de frituur hoeft te worden afgebakken, dat kan in de oven, toaster of airfryer, waardoor zijn broodjes veel minder vet zijn. Op festivals en markten alsmede in de horeca gaan de lángos van Borian Bakery inmiddels als zoete broodjes over de toonbank. Over de naam van zijn bedrijf hoefde hij trouwens niet lang na te denken. Dat moest een combinatie worden van de namen van zijn twee oogappels: Botond en Flórián ofwel Borian.