Dat er niet gelijk een belletje bij je begint te rinkelen, dat begrijpen we. Lángos is nieuw in Nederland. Maar het zal niet lang meer duren voordat iedereen lángos kent. Lángos wint in recordtijd aan populariteit. Zodra je er een hap van neemt, ben je om. En eerlijk, dat is niet gek. Lángos is ongelooflijk lekker.
Lángos is knapperig en tegelijkertijd luchtig platbrood dat ambachtelijk wordt bereid en belegd, besmeerd of ingerold kan worden met dat wat jij waardeert. Dat wat kan echt van alles zijn. Geen topping die niet matcht met lángos.
Het origineel is bijna zo groot als een pizza. Borian Bakery heeft het brood teruggebracht naar een compacter en beter behapbaar formaat. Lángos zegt dus niets over de afmeting. Het zegt wel iets over de lange lengte van de (na)smaak. Lángos knettert werkelijk in alle hoeken van je mond.
Met lángos kun je alle kanten uit. Je kunt dit brood eten als een sandwich, als een voedzaam tussendoortje, als complete maaltijd of als late night snack. Als je het brood doorsnijdt, kun je ermee rondgaan tijdens de borrel of de borrelplank ermee versterken. Op dezelfde manier doet lángos het goed op een etagère tijdens bijvoorbeeld een high tea of een babyshower. Onbesmeerd kun je lángos dopen in je maaltijdsoep of curry. Kortom: lángos is vanwege zijn veelzijdige inzetbaarheid geschikt voor elk eetmoment.
Alles, werkelijk alles, is te combineren met lángos. Alleen al om deze reden verveelt lángos nooit. In Hongarije wordt lángos meestal geserveerd met een lik zure room, knoflookolie en geraspte kaas. Maar het warme platbrood nodigt door zijn vorm en structuur uit tot ongekend veel variaties. Met een omelet of een spiegelei of met hazelnootpasta zou je lángos als ontbijt kunnen serveren. Houd je het liever healthy, dan zou je lángos bijvoorbeeld kunnen beleggen met avocado, parmezaan en zongedroogde tomaatjes. Tijdens de borrel zou je lángos kunnen verrijken met blauwe kaas, walnoten en vijgen of met wasabi crème fraiche en gerookte zalm. Als diner zou langós met pulled pork of pulled chicken, bosui en coleslaw een optie kunnen zijn. Voor de allerkleinsten kun je lángos bestrooien met bijvoorbeeld smarties.

Lángos van Borian Bakery is gemaakt van pure ingrediënten: de mooiste tarwe van Europese bodem, water en gist. Door het platte brood te frituren in zonnebloemolie krijgt het zijn typerende knapperige structuur en herkenbare geur en smaak. Afbakken duurt maar een paar minuten, daarna kan het meteen belegd worden.

Traditioneel wordt lángos bereid in zonnebloemolie. Onze meesterbakker heeft het traditionele recept op ambachtelijke wijze verbeterd, zodat het brood ook razendsnel in de oven en airfryer kan worden afgebakken. Wel zo makkelijk en gezond!
